DU Champagne, Culture, Heritage

Summer school

SUMMER SCHOOL
Nouvelles dates : 24 > 29 AOÛT 2020

En raison des restrictions gouvernementales liées à la limitation de la propagation du Covid-19, l'Institut Georges Chappaz de la vigne et du vin décale la formation du 24 au 29 août 2020. (Initialement prévue du 6 au 11 juillet 2020).

Participez à une semaine intense de cours théoriques, de workshops, de visites et de rencontres avec des professionnels.

Etudiants, professionnels et amateurs éclairés, venez vous immerger dans la « culture champagne »

Tous les cours et les visites seront dispensés en anglais.

La Summer School comprend :

  • les cours théoriques encadrés par des universitaires et des intervenants professionnels
  • les workshops
  • les vins pour les dégustations
  • les transports (train, autocars)
  • les entrées des musées et des maisons de champagne
  • certains déjeuners de midi et deux cocktails

SUMMER SCHOOL
NEW DATES : AUGUST 24th> 29th, 2020

Due to government restrictions linked to the limitation of the spread of Covid-19, the Georges Chappaz Institute of Vine and Wine delays the training from August 24th to 29th, 2020. (Originally scheduled from July 6th to 11th, 2020).

Take part of an intense week of theoretical courses, workshops, visits and meetings with professionals.

Students, professionals, and enlightened amateurs, come and immerge yourself into the « champagne culture ».

All courses and visits will be provided in English.

THE SUMMER SCHOOL INCLUDES

  • The theoretical courses supervised by academic and professional experts
  • The workshops
  • The wines for the tasting sessions
  • The transports (train, coaches)
  • The admissions to museums and houses of champagne
  • Some luncheons and two cocktails

Les cours (15 heures)

  • Viticulture
  • Oenologie
  • Histoire et Economie du champagne
  • Les vins français (AOP, cépages et terroirs)
  • Théorie des accords mets-vins
  • Marketing du luxe et champagne

Les workshops (7 heures)

  • Analyse sensorielle (vins et champagne) : plus de 50 vins dégustés
  • Cours de cuisine française

Les visites (encadrées)

  • La Cité du Champagne, Aÿ
  • 5 vignerons et maisons de Champagne
  • La Cathédrale de Reims
  • Itinéraire « Reims Art Déco »
  • L’Avenue de Champagne, Epernay
  • Le Musée Auguste Renoir, Reims

Localisation Reims :

  • 45’ en TGV de Paris
  • 30’ en TGV de l'Aéroport Roissy CDG

25 participants maximum

Conditions d’admission

Baccalauréat ou équivalent

Télécharger le dossier de candidature

Date limite d’inscription : 30 juillet 2020

Un diplôme d’université (DU) sera délivré aux participants ayant réussi l’évaluation de fin de semaine.

Frais d’inscription

  • Tarif étudiant URCA : 500€
  • Tarif extérieur URCA conventionné* : 2 400€
  • Tarif extérieur URCA non conventionné : 1 400

(*) Convention de formation possible avec l’employeur, prise en charge par les organismes de formation, FIF PL pour les professions libérales, Pôle Emploi, Fongecif…

A ces frais d’inscription s’ajoutent, pour chaque profil, les droits de scolarité de l’Université de Reims Champagne-Ardenne (niveau licence) de 184€.


Subjects (15 hours)

  • Viticulture
  • OEnology
  • The History and Economy of champagne
  • French wines (AOP, grape varieties and terroirs)
  • Theory of dish-wine pairings
  • Marketing of luxury and champagne


The worshops (7 hours)

  • Sensory Analysis (wines and champagne) more than 50 wines tasted
  • Course of French cuisine


The tours (Accompanied)

  • La Cité du Champagne, Aÿ
  • 5 winemakers and houses of Champagne
  • The Cathedral of Reims
  • « Reims Art Déco » Itinerary
  • The Avenue de Champagne, Epernay
  • The Museum Auguste Renoir, Essoyes

Localisation Reims

  • 45' by TGV from Paris
  • 30' by TGV from Roissy CDG Airport

25 participants maximum

Conditions of admission

  • Baccalaureate or equivalent
  • To be a student/teacher/employee in higher education
  • To be old enough to consume alcohol according to the applicable legislation in the student’s country or region

Download the application file

Deadline for registration : 30 July 2020

A university diploma (DU) will be issued to the particpants passing the test at the end of he week.

Registration fees*

  • Student from University of Reims Champagne-Ardenne : 500€
  • External person with no training agreement : 1400€
  • External person with training agreement : 2400€

* Training contract possible with employer - Financing by training bodies

For any profile, the tuition fees of 170€ from University of Reims Champagne-Ardenne (Degree level) shall be added.

And you do you speak champagne ? Faites le quizz !
> 5 questions extraites du QCM du DU Champagne, Culture and Heritage.
> Let's go : https://bit.ly/2Y6PFbJ

guillemets

University of Reims Champagne Ardenne

  • 25000 students
  • 20 diplomas "vine & wine" from 1 year to 8 years after Baccalaureate
  • 400 "vine & wine" students (over 30 nationalities)
  • 10 research laboratories and 100 researchers-lecturers are involved professionals in the field of vine and wine