DU Champagne, Culture, Heritage

Summer school

SUMMER SCHOOL
8 > 13 JUILLET 2019

Participez à une semaine intense de cours théoriques, de workshops, de visites et de rencontres avec des professionnels.

Etudiants, professionnels et amateurs éclairés, venez vous immerger dans la « culture champagne »

Tous les cours et les visites seront dispensés en anglais.

La Summer School comprend :

  • les cours théoriques encadrés par des universitaires et des intervenants professionnels
  • les workshops
  • les vins pour les dégustations
  • les transports (train, autocars)
  • les entrées des musées et des maisons de champagne
  • certains déjeuners de midi et deux cocktails

SUMMER SCHOOL
8 > 13 JULY 2019

Take part of an intense week of theoretical courses, workshops, visits and meetings with professionals.

Students, professionals, and enlightened amateurs, come and immerge yourself into the « champagne culture ».

All courses and visits will be provided in English.

THE SUMMER SCHOOL INCLUDES

  • The theoretical courses supervised by academic and professional experts
  • The workshops
  • The wines for the tasting sessions
  • The transports (train, coaches)
  • The admissions to museums and houses of champagne
  • Some luncheons and two cocktails

Les cours (15 heures)

  • Viticulture
  • Oenologie
  • Histoire et Economie du champagne
  • Les vins français (AOP, cépages et terroirs)
  • Théorie des accords mets-vins
  • Marketing du luxe et champagne

Les workshops (7 heures)

  • Analyse sensorielle (vins et champagne) : plus de 50 vins dégustés
  • Cours de cuisine française

Les visites (encadrées)

  • La Cité du Champagne, Aÿ
  • 5 vignerons et maisons de Champagne
  • La Cathédrale de Reims
  • Itinéraire « Reims Art Déco »
  • L’Avenue de Champagne, Epernay
  • Le Musée Auguste Renoir, Reims

Localisation Reims :

  • 45’ en TGV de Paris
  • 30’ en TGV de l'Aéroport Roissy CDG

25 participants maximum

Conditions d’admission

Baccalauréat ou équivalent

Télécharger le dossier de candidature

Date limite d’inscription : 30 juin 2019

Un diplôme d’université (DU) sera délivré aux participants ayant réussi l’évaluation de fin de semaine.

Frais d’inscription

  • Tarif étudiant URCA : 500€
  • Tarif extérieur URCA conventionné* : 2 400€
  • Tarif extérieur URCA non conventionné : 1 400

(*) Convention de formation possible avec l’employeur, prise en charge par les organismes de formation, FIF PL pour les professions libérales, Pôle Emploi, Fongecif…

A ces frais d’inscription s’ajoutent, pour chaque profil, les droits de scolarité de l’Université de Reims Champagne-Ardenne (niveau licence) de 184€.


Subjects (15 hours)

  • Viticulture
  • OEnology
  • The History and Economy of champagne
  • French wines (AOP, grape varieties and terroirs)
  • Theory of dish-wine pairings
  • Marketing of luxury and champagne


The worshops (7 hours)

  • Sensory Analysis (wines and champagne) more than 50 wines tasted
  • Course of French cuisine


The tours (Accompanied)

  • La Cité du Champagne, Aÿ
  • 5 winemakers and houses of Champagne
  • The Cathedral of Reims
  • « Reims Art Déco » Itinerary
  • The Avenue de Champagne, Epernay
  • The Museum Auguste Renoir, Essoyes

Localisation Reims

  • 45' by TGV from Paris
  • 30' by TGV from Roissy CDG Airport

25 participants maximum

Conditions of admission

Baccalaureate or equivalent

Download the application file

Deadline for registration : 30 June 2019

A university diploma (DU) will be issued to the particpants passing the test at the end of he week.

Registration fees*

  • Student rom University of Reims Champagne-Ardenne : 500€
  • External person with no training agreement : 1400€
  • External person with training agreement : 2400€

* Training contract possible with employer - Financing by training bodies

For any profile, the tuition fees of 184€ from University of Reims Champagne-Ardenne (Degree level) shall be added.

guillemets

University of Reims Champagne Ardenne

  • 25000 students
  • 20 diplomas "vine & wine" from 1 year to 8 years after Baccalaureate
  • 400 "vine & wine" students (over 30 nationalities)
  • 10 research laboratories and 100 researchers-lecturers are involved professionals in the field of vine and wine